Het lijkt erop dat digitaal het nieuwe normaal wordt. Geldt dat ook voor studies binnen de juridische sector? Woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak Freek Vlemmix licht het effect toe van de groeiende digitalisering. En LOI-studenten Milou en Djérimo vertellen over hún juridische opleiding.

Als kunstenaar hoef je je geen zorgen te maken dat computers of robots je werk overnemen. Maar in het juristenveld ligt dat iets anders. Datatechnologie wordt steeds normaler in deze sector. Het zorgt voor creatieve vernieuwing. Zegt de HEMA-notaris je iets? Het is een voorbeeld van juridische dienstverlening die voor concurrentie zorgt en eigenlijk niet uit de ‘echte’ juridische sector afkomstig is. Ook chatbots, geautomatiseerde gesprekspartners die je helpen bij het indienen van bezwaarschriften, zijn nieuw. En het aantal groeit! Er is meer behoefte aan zogeheten doe-het-zelf-platformen. Dat geldt ook voor marktplaatsen die advocaten en rechtzoekenden aan elkaar verbinden. Denk aan Ligo.nl, Rechtwijzers, Juriblox of VraagHugo. En ‘robotadvocaat’ Airhelp ondersteunt gedupeerde reizigers bij claims in geval van vluchtvertraging.

Effect coronacrisis

De wereld digitaliseert steeds meer en daardoor verandert het vak. Ook in de rechtszaal. Zullen robots in de toekomst een deel van het juridisch werk overnemen? In Amerika denken ze van wel. In een rechtszaal zou het dan ongeveer zo klinken: “Guilty!” roept de ene robot. En de ander: “I object!”

Welke impact heeft deze digitalisering op (aankomende) juristen en iedereen die met het rechtssysteem te maken heeft? Freek Vlemmix, woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak, legt uit dat we door de coronacrisis al min of meer zijn gedwongen om op een andere manier te werken: “Door deze crisis konden we minder fysieke zittingen houden in verband met de volksgezondheid. Dit heeft ertoe geleid dat we op een andere manier, nog meer digitaal, zijn gaan werken. In de eerste weken werden alleen de meest urgente zaken behandeld, vooral telefonisch of via videoverbindingen.” Volgens Vlemmix was dat wel even omschakelen. “Het was wennen, maar omdat rechters en ondersteuning zoveel mogelijk vanuit huis doorwerkten, werd wekelijks nog steeds ruim 75 procent van het gebruikelijke aantal uitspraken gedaan, grotendeels dus ‘op afstand’.”

Anderhalvemetersamenleving

Sinds de coronacrisis zijn weer meer fysieke zittingen mogelijk, omdat de gerechtsgebouwen waar mogelijk zijn aangepast aan de ‘anderhalvemetersamenleving’. “Dat was ook wel nodig, omdat zeker binnen het strafrecht en het familie- en jeugdrecht zaken zich vaak niet lenen voor behandeling op afstand”, aldus Vlemmix. Hij vervolgt: “Ook de komende periode blijft het uitgangspunt dat rechtszaken in het belang van de volksgezondheid waar mogelijk schriftelijk, telefonisch of via een videoverbinding worden behandeld.”

Maatwerk

Vooral bij korte zittingen waarin het bijvoorbeeld gaat over de voorlopige hechtenis van verdachten, kan het volgens Vlemmix praktisch zijn om vanuit de rechtszaal gebruik te maken van een videoverbinding met de verdachte. “Die hoeft dan niet, als hij dat niet wil, voor een korte zitting vervoerd te worden vanuit een soms ver weg gelegen penitentiaire inrichting. De verwachting is dat van dit soort oplossingen vaker gebruik zal worden gemaakt. Als dat tenminste kan zonder nadelige gevolgen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dit zal altijd per zaak en in overleg met alle betrokkenen bekeken moeten worden.”

Kunstmatige intelligentie

Wat zijn de gevolgen van digitalisering in het recht? Die vraag blijkt lastig te beantwoorden. De samenleving, en ja, ook de rechtspraak, is volop bezig met AI, ofwel Artificial Intelligence. Deze kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich zo razendsnel dat straks bepaalde werkzaamheden in de rechtszaal mogelijk worden overgenomen door robots.

Robots en big data: helpende handen

Toch kunnen juristen er hun voordeel mee doen. Een voorbeeld: een robot kan een analyse maken van de verschillende dossiers voor een zaak. Zo kunnen procedures extra goed worden voorbereid. Een helpende hand dus eigenlijk. Vlemmix: “Het is een feit dat big data en AI een onvermijdelijke invloed gaan uitoefenen op de rechtspraak. Het is echter nog onduidelijk op welke wijzen en met welke effecten. Maar het is dus zeker een onderwerp waarmee we bezig zijn als organisatie.”

Extra beveiliging

Met de toenemende digitalisering groeit ook de vraag naar nieuwe specialismen, zoals databeveiliging. In rechtenstudies worden IT-ontwikkelingen daarom al meer geïntegreerd. Vlemmix zegt hierover: “In de rechtspraak wordt veel gebruikgemaakt van privacygevoelige gegevens. De beveiliging daarvan is van groot belang. Daarom hebben we voor informatiebeveiliging specialisten in dienst. Zij monitoren en beveiligen ons netwerk continu. Daarnaast zijn er verschillende teams bezig met het onderzoek naar de impact van data en de omgang ermee. Zij kijken hoe we informatie kunnen inzetten ten behoeve van onze organisatorische effectiviteit en transparantie en ons lerend vermogen. Dit doen we ook in samenwerking, bijvoorbeeld met onze partners in de strafrechtketen.”


‘Rechten studeren is lekker recht-toe-recht-aan’

Milou van de Wiel (26) volgt de opleiding HBO-bachelor Rechten bij LOI Hogeschool. Daarnaast werkt ze parttime bij de gemeente in Waalwijk.

“Ik ben heel bij met mijn keuze om rechten te studeren bij de LOI. De weg naar deze keuze is best bijzonder. Ik studeerde eerder namelijk aan het conservatorium in Tilburg voor muziekdocent. Maar de theorie daar was voor mij te hoog gegrepen. Ik ben gestopt omdat ik anders niet voor de opleiding zou slagen. Vervolgens kwam ik in het proces van ‘wat wil ik nou echt, wat past bij mij’? Als kind was ik al geïnteresseerd in recht. Ik kan ook slecht tegen onrecht. Ik vind het fijn om naar mensen te luisteren en ze te helpen. En dat alles met die juridische grondslag. Zo kan ik helpen bij conflicten en scheidingen. Mijn hart ligt vooral bij mediation. Ik werk parttime bij de gemeente, waar we ook mediation aanbieden aan bewoners. Mijn stage kan ik daardoor mooi bij mijn huidige werkgever lopen.”

Breed carrièreperspectief

“Met deze opleiding kun je alle kanten op. Van bedrijfsjurist tot juridisch medewerker op een advocatenkantoor tot griffier bij de rechtbank. Eigenlijk kun je overal werken als uitvoerder van de rechten. Ik heb geen ambitie om door te studeren voor advocaat. Wel ga ik me specialiseren, ik wil mijn certificaat mediation halen. Of ik bang ben dat een robot in de toekomst mijn werk overneemt? Gelukkig zijn er menselijke vaardigheden, zoals mediation, die nu nog niet te digitaliseren zijn.”

Doorpakken

“Voor elke thuisstudie heb je discipline nodig, dat is bij deze opleiding niet anders. Op werkdagen is het wel pittig om erna ook nog te studeren. Maar ik dwing mezelf ertoe. Ik pak door. Ik verdeel mijn studie over de week. En ja, ik heb gelukkig ook nog genoeg vrije tijd.”

Investering waard

“Ik zou deze opleiding zeker aanraden. Als je van jezelf weet dat je die discipline hebt, dan red je het. Het is juist fijn om het zelf te doen. Als ik er echt niet uitkom, kan ik terecht bij mijn docent. Op afstand dan. En op mijn opdrachten krijg ik gewoon feedback. Via social media is de LOI goed bereikbaar, ik krijg snel antwoord op mijn vragen. Wat ik fijn vind aan rechten studeren: het is recht toe recht aan. Gewoon duidelijk. Dat werkt voor mij heel goed. Mijn creativiteit kan ik kwijt buiten mijn studie. Ik betaal de opleiding zelf, maar het is de investering dubbel en dwars waard!” 


‘Het is goed om mezelf te blijven ontwikkelen’

Djérimo Holle (29) uit Amsterdam studeert Mediarecht. Na een studie aan de Herman Brood Academie wilde hij zich verder ontwikkelen. Bij de LOI vond hij de opleiding die perfect aansloot bij zijn wensen.

“De opleiding Mediarecht gaat, zoals de naam al zegt, om het recht in alle soorten media. Denk aan muziek, YouTube of televisie. Ik ben vooral geïnteresseerd in de muziekkant, daar ligt mijn achtergrond. Eerder volgde ik de Herman Brood Academie. Ik ambieerde een carrière als rapper. Daar ben ik ook vol voor gegaan. Ik ben afgestudeerd, maar mijn muziekcarrière liep anders.”

Verdieping

Ik kwam erachter dat mijn kennis vooral breed was en zocht meer verdieping. Het papiertje dat ik op zak had, was niet voldoende voor wat ik wilde. Ik wilde mijn niveau opkrikken, mezelf ontwikkelen. Ik had ervaring in de muziek, maar miste bepaalde kennis. Via Google kwam ik bij de opleiding Mediarecht van de LOI terecht. Ik was meteen getriggerd. Bij de meeste opleidingen krijg je ook management en daar was ik juist niet naar op zoek. Ik zocht een puur theoretische opleiding en dacht: het is nu of nooit!”

Leren denken als jurist

“Omdat ik fulltime werk en daardoor geen klassikale lessen kan volgen, past deze vorm van leren perfect bij mij. Ik kan mijn eigen tijd indelen en doe alles vanuit huis. Mijn vriendin is mijn steun. Zij stimuleert mij om mijn huiswerk te doen, zij zorgt voor die extra push. Deze zomer hoop ik klaar te zijn. Ik moet nog wel omschakelen, hoor. Eerder dacht ik vooral als artiest, nu moet ik leren denken als jurist. Dat kost tijd. Maar ik vogel alles in mijn eentje uit. Een stage loop ik trouwens niet. Ik denk er wel over om verder te leren, en ja, bij de LOI. Nu kan het nog! Het is niet makkelijk, maar het is de investering zeker waard. Het is altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen.”