Een combinatie van thuisstudie en klassikaal onderwijs is voor veel mensen ideaal. Het grootste deel van de tijd ben je lekker zelf aan het werk. In je eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt. Om de drie weken duik je een dag de klas in. En dát heeft zo zijn voordelen!

1. Geen luidruchtige of zeurende kids/partner/huisgenoten

Als je je gezin of huisgenoten vertelt dat je een thuisstudie gaat volgen, krijg je geheid complimentjes voor je ambitieuze plannen. Iemand die met een drukke agenda ook nog eens tijd investeert in zijn persoonlijke ontwikkeling: respect! Eenmaal begonnen aan je opleiding, slaat dat respect al snel om in ergernis. Want het is tamelijk irritant dat er ineens geen boodschappen meer worden gedaan, omdat jij zo nodig moet studeren. Of dat je er ineens een probleem mee hebt dat Lil Kleine loeihard op repeat staat. En kinderen die a) chips, b) een aai over de bol of c) naar de Efteling willen, hebben er absoluut geen begrip voor dat jij je uren opsluit in de studeerkamer. 

Gelukkig is daar de klassikale opleiding, waardoor je eens in de twee à drie weken de voordeur achter je dicht kunt trekken en een dag lang wordt omringd door docenten en klasgenoten die net zo gedreven zijn als jij. En thuis redden ze zich wel zonder jou. Heus.

2. Die stok achter de deur he

Je hebt een veeleisende baan en dito privèleven. Er moet gesport worden, je houdt je sociale netwerk graag up-to-date en ook thuis is er altijd wel wat te doen. Een studie kan er ook nog wel bij, denk je. Maar vergeet niet dat een zelfstudie een ijzeren discipline vergt. Geen werkgever, gezinslid of vriendin die je achter de vodden zit. Je moet het helemaal zelf doen. Kun je die verantwoordelijkheid aan, ben je een beetje een doorzetter? Of weet je uit ervaring dat de klad er zomaar in kan komen?

Een klassikale opleiding is de ultieme stok achter de deur. Je hebt eens in de twee of drie weken les – in de avond of in het weekend. Dan wil je wel je huiswerk afhebben. Je bent tenslotte geen puber meer die met slappe smoesjes kan aankomen bij de docent. En je wilt je medestudenten natuurlijk ook laten zien dat je serieus, gemotiveerd en best wel slim bent.

3.‘Live’ begeleiding is wel zo prettig

Je kiest voor een opleiding omdat je extra kennis en vaardigheden wilt opdoen. Een deel van de lesstof zal dus helemaal nieuw voor je zijn. En ingewikkeld. En het zit in onze menselijke aard om moeilijke klusjes op de lange baan te schuiven. In plaats van je op je werkkamer vast te bijten in de materie, bedenk je ineens dat je nog zou afspreken met vrienden in het café. Of dat Fikkie al hèèl lang niet is uitgelaten. Volg je een klassikale opleiding, dan laat je alles wat je boven de pet gaat gewoon uitleggen door je docent. Tijdens de lessen, maar ook daarbuiten. Je stelt je vragen per mail of zelfs WhatsApp en dan krijg je nog antwoord ook. Ook handig: als een stage een onderdeel is van je opleiding, treedt je docent op als stagebegeleider.

4. De stof blijft beter hangen

Uit onderzoek blijkt dat studenten die klassikaal onderwijs volgen, vaak beter scoren op toetsen dan wie zich thuis in z’n eentje voorbereidt. Dat zit `m vooral in de interactie in het klaslokaal. Door de lesstof gezamenlijk te bespreken, blijft het allemaal net wat beter hangen dan als je alles uit de boeken haalt. Ook de vragen aan de docent en feedback van medestudenten op jouw werk kunnen ontzettend leerzaam zijn. Bovendien kun je ervaringen uitwisselen met medestudenten die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied, waardoor je tot nieuwe inzichten komt. En, niet onbelangrijk: je hebt minder prikkels van buitenaf (café, hond, smartphone), waardoor je meer gefocust bent.

5.Samen is niet alleen

Als je een einzelganger bent, kun je dit punt overslaan. Maar wij mensen zijn en blijven toch kuddedieren. Een studie volgen samen met anderen is wel zo leuk en gezellig. Je ontmoet gelijkgestemden en kunt elkaar door moeilijke momenten heen slepen. (Oké, dit klinkt nogal dramatisch, maar je begrijpt wel wat we bedoelen). En wie weet houd je er nog mooie vriendschappen aan over. Of de liefde van je leven. Het zou niet de eerste keer zijn.