Die fijne stagebegeleider met dat ene zinnetje dat je nooit bent vergeten. Of die eerste chef die strooide met rake tegeltjeswijsheden. Iedereen heeft of had wel een leermeester die op baanbrekende wijze deuren opent. In deze rubriek belichten drie leerling-leermeester-duo’s elkaar.

‘Begripvolle vraagbaak’
Jane Komogorova (29), yogadocent en student aan de Technische Universiteit Delft

‘Begripvolle vraagbaak’

“Bij veel yogalessen kom je binnen, je doet je ding en daarna ga je weer weg. Bij Marlies is dat anders. Ze neemt echt de tijd voor je. Ik kan alles vragen; waarom voel ik deze houding hier en niet daar? Hoe zit dat anatomisch? Marlies heeft net als ik gestudeerd aan de TU in Delft. Ze snapt mijn vragen en kan onderbouwen hoe yoga werkt. Nadat ik een halfjaar bijna dagelijks lessen bij haar had genomen, vroeg ze of ik tijdens haar vakantie lessen wilde overnemen. Ik had er nog nooit over nagedacht om les te gaan geven, maar zij voelde dat ik meer aankon en meer nodig had. Dat is precies wat een goede mentor moet doen: ze gaf me iets voordat ik wist dat ik het nodig had. Ik heb inmiddels de yogadocentenopleiding gedaan en in plaats van een master in luchtvaarttechniek wil ik nu biomedische wetenschappen gaan studeren. Tijdens yoga voel ik heel veel energie in mijn lichaam, dat wil ik kunnen doorrekenen.”

‘Slimme veranderaar’
Marlies de Koning (40), yogadocent en eigenaar Pralaya Yoga Studio

‘Slimme veranderaar’

“Jane was geen reguliere yogaganger toen ze voor het eerst bij mij in de les kwam. Ze had wat overgewicht en een zware energie. Ze bleef trouw komen en tot mijn verbazing veranderde ze helemaal. Toen ik voelde dat ze er klaar voor was, heb ik haar de handstand tegen de muur laten doen. Om te laten ervaren hoeveel kracht ze in zich heeft. Zo’n gevoelservaring kan veel in gang zetten en richting geven. Daarom heb ik haar gevraagd of ze mijn lessen wilde overnemen. Omdat je ziet wat het anderen brengt, leer je nergens zoveel van als van lesgeven. Ik controleer haar niet en geef haar het vertrouwen. Jane is slim en fijngevoelig, dus ik hoef haar niet te vertellen wat ze in een les moet doen. Het enige wat helpt, is haar de ruimte te geven om te kunnen groeien.”