Horlogemaker Bart Verweij is horlogemaker en brouwt zijn eigen bier. ‘Een biermakende horlogebrouwer? Die moet wel Van Slag zijn.’

Bierbrouwer met zijn eigen merk Van Slag
Bart Verweij (38)

Bierbrouwer met zijn eigen merk Van Slag

“Thuis in een Leids hofje brouw ik wekelijks recepten met de precisie van een Zwitsers uurwerk. De grote volumes besteed ik uit aan een contractbrouwerij. Mijn eerste bier heet De Tijd Drinkt, een Session IPA die vorig jaar een finaleplaats haalde bij de Brand Bierbrouw Wedstrijd. Daarna volgden een Weizen (Wijzer), een blond bier voor het vijftigjarig jubileum van supermarktketen Hoogvliet (De Hoogste Tijd) en binnenkort een Tripel (Klok Klok Klok). Als horlogemaker ben ik een pietje-precies. Dit komt bij het brouwen goed van pas. Een kleine afwijking in de receptuur en je hebt een totaal ander bier. Ook is de juiste temperatuur tijdens de vergisting essentieel voor het smaakprofiel. Doordeweeks kijk ik ernaar uit om in weekend te brouwen, andersom ook. De diversiteit is fantastisch. Het enige nadeel is dat er te weinig uren in een dag zitten! Zelfs als horlogemaker heb je niet de luxe om de tijd stil te zetten.”

Horlogemaker bij Steltman Watches in Den Haag

Horlogemaker bij Steltman Watches in Den Haag

“Toen ik in aanraking kwam met uurwerktechniek was ik meteen verkocht. Na de vakschool in Amsterdam specialiseerde ik mij in het repareren van mechanische horloges. Eerst bij Schaap en Citroen als Rolex-specialist, nu bij Steltman waar ik met diverse merken werk. Elke vijf jaar heeft een horloge een servicebeurt nodig. Op mijn werkbank wordt het volledig uit elkaar gehaald, schoongemaakt, geolied en opnieuw in elkaar gezet zodat het weer perfect loopt. Jaren geleden startte ik met thuisbrouwen. Ik gebruikte ingeblikt moutextract en mandflessen voor de vergisting. Toen ik een paar jaar geleden van mijn vriendin een Hema-brouwpakket kreeg, heb ik deze hobby weer opgepakt. Ik beleefde er zoveel lol aan dat ik wekelijks ging brouwen. Ik kocht een elektrische brouwketel en bouwde vergistingsinstallaties van oude koelkasten. Door veel te lezen, oefenen en proeven lukte het om steeds mooier bier te brouwen.”