"Gewoon doen waar je goed in bent." Alsjeblieft, mijn kort-door-de-bocht formule om door te groeien in zeven woorden. Het leverde mij de gaafste baan van Nederland op.

Voor doorgroeien is vertrouwen nodig. Van je werkgever, je omgeving, docenten, maar vooral van jezelf. Een kritische houding, constant vragen stellen, jezelf uitdagen en buiten je kaders treden.

Opleidingen ontwerpen is een kunst. Díe beheers ik niet. Gelukkig is mijn team er wel buitengewoon goed in.

Ik zorg ervoor dat zij hun werk optimaal kunnen doen. Voor mij is dat heel dienstbaar. Het gaat erom dat je mét elkaar werkt, als team. Daar leert iedereen van.

Bij elke stap in mijn carrière zie ik dat mensen héél veel kunnen als ze worden losgelaten. Daarmee bedoel ik dat ze vertrouwen én ruimte krijgen. Toen ik bij de LOI inhoudelijk verantwoordelijk werd voor 31 mbo-opleidingen, had ik vooral ervaring in de operationele kant van het onderwijs. Maar ik kreeg het vertrouwen van de directie. Aan de slag dus!

Hard werken, mensen meenemen in wat je doet, inlezen, netwerken opbouwen; dat is mijn manier om me te ontwikkelen. Maar doorgroeien betekent ook van jezelf weten waarin je uitblinkt en waarin niet. Dingen die je écht niet goed kunt, kun je beter zo min mogelijk doen. En als je vaak dingen doet waarin je echt goed bent, word je er excellent in.

De LOI helpt mensen doorgroeien. We bieden officieel erkende, volledige opleidingen aan én her-, om- en bijscholing, maar we willen nóg meer het verschil maken voor de student. Er spelen grote issues in de samenleving. Denk aan de personeelstekorten in de zorg, techniek en het onderwijs. Wij willen het studenten makkelijker maken om juist die sectoren te betreden of daarin door te groeien. Zo helpen we Nederland arbeidsmobiel te blijven.

Hopelijk draagt dit &door! daaraan een steentje bij, met veel tips en inspiratie om door te groeien. De titel hebben we gekozen omdat Nederlanders ambitieus zijn, nooit stilstaan en dagelijks nieuwe dingen willen leren. Daarin herken je je vast.

Veel leerplezier!