Hoewel ik leren heel leuk vind, ben ik bepaald geen early adopter van vernieuwing. Als Kamervoorzitter schreef ik altijd met pen mijn opmerkingen op stapels prints. En toen ik na die tijd zelf mijn e-mail moest bijhouden, werd ik gek van alle berichten.

Daarom ben ik trots op de geringste digitale vooruitgang die ik boek. Laatst hebben mijn kleinkinderen me geleerd hoe ik een selfie maak en verstuur via WhatsApp. Die les aan oma ging gepaard met nogal wat gezucht en meewarige blikken. Zij zijn natuurlijk veel sneller en handiger dan ik. Ik zag het ook bij het besturen van de muis. Voor mij een kat-en-muisspel, want ik kreeg de cursor eerst nooit te pakken. Bij mijn kleinkinderen lijkt de muis aan hun hersenen te kleven.

Niet accepteren

Toch laat ik me niet snel ontmoedigen tijdens het leren. Ik accepteer dat niet van mezelf. Uiteindelijk levert leren je namelijk altijd iets op. Of het nou het kunnen bedienen van een nieuw apparaat is of het begrijpen van wetgeving.

Al mijn hele leven is leren belangrijk. Mijn ouders zaten in het onderwijs en ze studeerden elke avond. Zo bleven ze bij en werkten ze zich op. De progressie zagen ze terug op hun loonstrookje. Zelf volgde ik ook veel cursussen. Om een taal te leren bijvoorbeeld, of mijn kennis over managementzaken te vergroten. Als toezichthouder ben ik een klankbord voor bestuurders. Verdieping in verschillende markten is dan essentieel. Ik heb wel enige kennis van de samenleving, maar bijvoorbeeld geen accountancyachtergrond. Dan is het fijn dat ik daarover kan leren.

Win-winsituatie

Leren houdt je fit en gezond en maakt je leven leuker. Een win-win-situatie, want ook voor werkgevers is het belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Bedrijven moeten mensen daarom altijd motiveren om te leren. In Nederland is dit veel te vrijblijvend. ‘Je kunt een cursus doen’, zegt een werkgever dan tegen een werknemer, maar eigenlijk zouden opleidingen jaarlijks moeten. Werknemers, werkgevers, Nederland; iedereen heeft daar iets aan. En iedereen kan doorgroeien. Zelfs als je geen early adopter bent, of nog steeds het liefst met pen schrijft.